Plats: N:a Industrigatan 11 68534 Torsby
+46-560-12515
info@torsbyif.com

Ungdomsverksamhet

Handbollen delas in i Barn, Yngre ungdom, Äldre ungdom och Senior. Detta är för att regler och bestämmelser skiljer sig mellan barn, ungdomar och senior för att skapa bästa möjliga utveckling och för att barn ska spela mot barn.

ÅLDERSINDELNING

Senior Spelare födda 2001 får spela seniorhandboll

U19 Födda 1999 Äldre Ungdom

U18 Födda 2000 (3:e året på gymnasiet) Äldre Ungdom

U17 Födda 2001 (2:a året på gymnasiet) Äldre Ungdom

U16 Födda 2002 (1:a året på gymnasiet) Äldre Ungdom

U15 Födda 2003 (årskurs 9) Yngre Ungdom

U14 Födda 2004 (årskurs 8) Yngre Ungdom

U13 Födda 2005 (årskurs 7) Yngre Ungdom

U12 Födda 2006 (årskurs 6) Yngre Ungdom

U11 Födda 2007 (årskurs 5) Barn

U10 Födda 2008 (årskurs 4) Barn

U9 Födda 2009 (årskurs 3) Barn

U8 Födda 2010 (årskurs 2) Barn

U7 Födda 2011 (årskurs 1) Barn

U6 och U5 Torsby IF Handboll erbjuder barn födda 2012 och 2013 chansen att börja med bollek, detta för att vara med och aktivera barnen i tidig ålder.

Torsby IF:s handbollssektion har ambitionen att erbjuda ett lag i varje årskull från 8 år. Men allt beror på hur många ungdomar som vill spela och tillgången på tränare/ledare. 

U7-U9 har inget regelrätt seriespel utan spel sker två helger under hösten och två helger under våren, då någon av klubbarna i Värmland står som värd och vid det tillfället sker flera matcher samma dag. Lagen får anmäla sig själva till respektive sammankomst.

U10-U12 har seriespel (under våren), men även här är matcherna koncentreras till ett färre antal helger när flera matcher sker samma dag.

U13-U19 spelar seriespel, oftast bara enstaka matcher vid varje tillfälle.

Varje lag har en tränare och lagledare (vilket ofta kan vara föräldrar). Tränaren ansvarar för att organisera träningarna och choacha laget på matcher. Lagledaren leder laget i alla frågor utom träningen. Lagledaren och hela laget (klubben) är också beroende av föräldrarnas medverkan i diverse praktiska uppgifter runt laget. Det gäller t.ex. körschema, kioskschema, hjälpa till vid försäljning av bingolotter mm.

CUPER

För samtliga åldrar arrangeras det cuper och andra tävlingar inom länet och utanför. De mest kända cuperna i Värmland är: Helton Cup i Karlstad, Inelko Cup i Forshaga, Lilla VM i Karlstad.

I angränsande län brukar många åka på Kopparcupen i Falun, Irsta Blixen i Västerås eller Örebrocup. På denna sidan finns de cuper som är sanktionerade av Svenska Handbollsförbundet.

Torsby IF betalar lagets anmälningsavgift för två cuper per handbollssäsong. Klubben bistår också med ett bidrag på 100 kr/barn/ungdom för dagscup (oftast i Värmland) samt 250 kr/barn för en cup med övernattning (oftast utanför Värmland) per handbollssäsong. Ledarnas kostnader står klubben för. Det är respektive lags tränare/lagledare som anmäler laget till cuper. 

UNGDOMS-SM

Ungdoms-SM arrangeras för U14-U19. Tävlingarna administreras av Svenska Handbollsförbundet. I USM är det klubblaget som är med och tävlar mot andra klubblag i Sverige. Varje klubblag som har åldern inne kan anmäla sig till USM som spelas i fem steg = 5 helger. Det börjar med steg 1. Det 5.e och sista steget samlar Sveriges 8 bästa klubblag.

Torsby IF står för lagavgiften vid USM och ledarnas kostnader. Klubben ger också ett bidrag till boendekostnader om någon av tävlingarna sker på bortaplan. Kontakta styrelsen om situationen uppstår. De lag som vill anmäla sig till Ungdoms-SM kontaktar Ronnie Walfridsson. Anmälan till Ungdoms-SM ska vara inne i april för kommande handbollssäsong.

SVERIGECUPEN

I Svenska Handbollsförbundets regi arrangeras årligen en tävling för distriktslag. Sverigecupen spelas i november och gäller för U15.

Varje år sker en uttagning av 15-åringar från klubblagen för att representera Värmlands distriktslag i Sverigecupen. Detta sker genom en spelarutbildning, det året ungdomarna fyller 15 år. I Värmland kallas detta Breddläger och Värmlandsläger. Breddlägret som är vid tre tillfällen, startar i januari är öppet för alla 15-åringar som vill. Därefter tar distriktansvarig tränare och ledare ut de ungdomar som får gå vidare till Värmlandsläger. Det är nio samlingar med Värmlandslägret. Så småningom blir det ett lag med representerar Värmland i Sverigecupen.

Lägeravgift i samband med Bredd- och Värmlandsläger står klubben för.